חוק צמצום השימוש במזומן, התשע"ח-2018 (להלן: החוק) פורסם ברשומות ביום 18 במרס 2018. להלן החוק מטרת החוק היא לקבוע הגבלות על השימוש במזומן ובשיקים סחירים, במטרה לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית לרבות פשיעה חמורה, העלמות מס, והלבנת הון ומימון טרור.
בכדי לצמצם את ההון השחור במשק יש לאלץ את האזרחים להתרגל לבצע פעולות כספיות דרך הבנקים או כרטיסי אשראי על מנת להשאיר נתיב ביקורת לבחינת התנהלות הנישומים. ניתן לבחון את החוק הזה בעין שמשווה את השכיר עם העצמאי.
החוק מגביל את העסקאות לגביהן ניתן להעביר תשלום במזומן לעסקאות בהן מחיר העסקה, הוא:
- 11,000 ש"ח. לכן אם מחיר העסקה הוא מעל 11,000 כאשר נותן או מקבל התשלום הנו עוסק; קרי בין שני עוסקים ו/או בין עוסק לאדם פרטי אין העברת מזומן של מעל 11,000 שח או סכום בשיעור של 10% ממחיר העסקה כנמוך שבהם. "עוסק" – מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו, לרבות מלכ"ר; אין שאלה איזה סוג עוסק האם הוא עוסק פטור או עוסק מורשה. למעשה כל נותן שירות או מוכר נכס.
- ניתן לדייק מלשון החוק שרק אם מחיר העסקה הוא מעל 11,000 שח אז לא ניתן לשלם במזומן סכום של 11,000 או 10% כנמוך שבהם אבל אם מחיר העסקה הוא מתחת למשל 8,000 שח אז כן ניתן לשלם את הכל במזומן אני לא נכנס לתחולת החוק.
- נציין שגם אדם פרטי לא יכול לתת לעוסק תשלום במזומן מעבר ל-11,000 אלף שח. אפילו שהעוסק הפיק למזמין השירות קבלה או חשבונית. למשל אדם הזמין שיפוצניק לבית וסכום העסקה הוא 150,000 כולל מע"מ אסור שבמהלך עסקה זו אחד התשלומים יהיה מעל 11,000 שח במזומן או חלק מהתשלומים שיצטברו עד לגובה של 11,000 שח במזומן.
- 50,000 ש"ח, כאשר שני הצדדים לעסקה אינם עוסקים; "עסקה" – מכירה או קנייה של נכס או מתן שירות או קבלתו; לדוגמא שני אנשים פרטיים שאחד מוכר לשני דירה או רכב וסכום העסקה הוא מעל 50,000 שח הם אינם יכולים לשלם במזומן באותה עסקה. אך במקרה הנדון גם אם הם ישלמו סכום של 10% מגובה העסקה או סכום של עד 50,000 שח כנמוך שבהם זה לא ייחשב כתשלום במזומן. למשל אם מחיר העסקה הוא 60,000 שח הם יכולים להעביר במזומן עד 10% מגובה העסקה קרי 6,000 שח. לגבי שאר הסכומים על הקונה להפקיד את הכסף בבנק ולבצע העברה בנקאית לחשבון הבנק של המוכר.
- ניתן לדייק שאם סכום העסקה בין שני אנשים פרטיים וזה יכול להיות גם בין שני עוסקים שעושים את העסקה במישור הפרטי למשל אחד מוכר לשני את אופנוע הים שלו אפילו ששניהם בעלי עסק אבל כאן הם עושים את העסקה כאנשים פרטיים ואם מחיר העסקה פחות מחמישים אלף שח כמו 45,000 שח למשל הם יכולים לעשות את כל העסקה במזומן.
- 55,000 ש"ח כאשר אחד הצדדים לעסקה הוא תייר; למשל הגיעה תייר והחליט שהוא ציוני והוא מעוניין לקנות כאן דירה ויש עמו במזוודה 300,000 יורו במזומן. הקונה יצטרך לומר לו מצטער תעשה לי העברה בנקאית מחו"ל לישראל. מה יהיה הדין אם החליט לעשות עליה. גם כאן כאשר הוא עובר את הגבול ויש ברשותו מעל 50,000 שח הוא חייב לדווח עליהם במעבר הגבול עם טופס 804. נגמר העידן שהוא יכל להיכנס עם סכום של 1.25 מליון שח ללא דיווח במעבר הגבול. גם לעניין מטלטלין למשל התייר מעוניין לנצל sale של שעוני רולקס בישראל ומחיר השעון הוא 70,000 שח. התייר לא יוכל לשלם במזומן עבור השעון הוא יוכל לשלם לכל היותר 10% מסכום העסקה קרי 7,000 שח ואת היתרה לבצע העברה בנקאית או שיפקיד לבנק של המוכר ושם הוא יצטרך להזדהות עם מספר דרכון וכו'.
- 11,000 ש"ח לגבי קבלה או תשלום במזומן של שכר עבודה, תרומה, או הלוואה , למעט הלוואה שנותן גוף פיננסי מפוקח; גם אם מדובר בעובד שהוא בן משפחה גם כאן הוא כפוף לסכום של 11,000 שח. גם במקרה הנדון של תשלום שכר לא ניתן לשלם במזומן מעל 11,000 שח משכורת ואם המעסיק משלם בשיק אז לא ניתן לשלם לעובד בשיק מעל 5,000 שח ללא ששמו של העובד יהיה רשום כנפרע בשיק.
- 50,000 ₪ לגבי קבלה או תשלום במזומן של מתנה. המתנה כאן שמדובר בא היא בין שני אנשים שאינם קרובים אם הם קרובי משפחה שעונים להגדרת קרוב הסעיף אז הסעיף לא חל עליהם והם יכולים להעביר מזומן ללא הגבלה. זה לא אומר שבבנק לא ישאלו שאלות כאשר יבואו להפקיד אותם זה אומר שהחוק לעניין הסנקציות שלו לא חל על קרובים.
- סעיף זה בפרט וכן כל הסעיפים שלעיל לא יחול על תשלום במזומן בין קרובי משפחה, למעט לעניין שכר עבודה; לעניין זה, "קרוב משפחה" – בן זוג, הורה, הורה הורה, בן, בת, אח או אחות וילדיהם, נכד או נכדה ובני זוג של כל אחד מאלה
- עורכי דין ורואי חשבון לא יקבלו סכום במזומן, מעבר לסכומים הנקובים לעיל, כאשר הם נותנים שירות עסקי ללקוח, כהגדרתו בסעיף 8ב לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000. להזכיר מהו שירות עיסקי להלן ההגדרה מחוק איסור הלבנת הון.
- "שירות עסקי" – כל אחת מהפעולות המפורטות להלן:(1) קנייה, מכירה או חכירה לדורות של נכסי דלא ניידי;(2) קנייה או מכירה של עסק;(3) ניהול נכסי הלקוח, ובכלל זה ניהול כספים, ניירות ערך ונכסי דלא ניידי, וכן ניהול חשבונות של לקוח בתאגיד בנקאי או באחד מהגופים המנויים בפרטים 1 עד 4 ו-6 לתוספת השלישית;(4) קבלה, החזקה או העברה של כספים לצורך הקמה או ניהול של תאגיד;(5) הקמה או ניהול של תאגיד, עסק או נאמנות לאחר.
- לצורך הדוגמא נניח שלקוח מבקש מעורך הדין לפתוח לו חברה ברשם החברות והוא מעביר לו לצרוך כך 4,000 שח זה סכום שניתן לקבל במזומן הוא נמוך מסכום של 50,000 שח. מקרה אחר נניח שלקוח מבקש מעורך הדין שייצג אותו בתור קונה של דירה שמחירה הוא 1.5 מליון שח והם סיכמו על שכר טירחה של 10,000 שח בתופסת מע"מ ואומר הלקוח שאת התשלום הראשון שצריך להעביר למוכר עד אשר הוא יעביר את המסמכים הראשוניים תשמור אצלך בנאמנות למשל סכום של 60,000 שח. עורך הדין לא יוכל לקבל אף סכום במזומן לא את שכר טרחתו מפני שהוא עולה על 11,000 שח וכן לא את הסכום הראשוני. אם הלקוח רוצה להעביר את הסכום הראשוני לנאמנות עליו לבצע זאת דרך העברה בנקאית לחשבון הנאמנות של עורך הדין.
- אפרופו עסקאות במקרקעין החוק קובע חובה על עוסקים לתעד את אמצעי התשלום שבאמצעותו שילם תשלום או קיבל תקבול וכן מטיל חובה על כל מי שרוכש זכויות במקרקעין לכלול בהצהרה המוגשת לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין פרטים לעניין אמצעי התשלום שבו ניתנה התמורה.
ההגבלות שנקבעו לשימוש במזומן לא יחולו בנוגע לקבלת מזומן על ידי רשויות המדינה שייקבעו על ידי שר האוצר בצו; וכן עסקאות של תשלום במזומן בין קרובי משפחה כהגדרתם בחוק שאינו תשלום שכר עבודה.
החוק קובע גם הגבלות על השימוש בשיקים והיסבם, הכוללות בין היתר:
- איסור על הסבת שיק או על קבלת שיק מוסב בלי שפרטי המסב נקובים על השיק ("שיק פתוח" או שיק "מוסב על החלק") כאשר מוסר השיק או מקבל השיק הוא עוסק; שימו לב מדובר מהשקל הראשון כאשר משלמים לעוסק בשיק יש לרשום את שם העוסק. ואם העוסק אומר לכם לא למלא שם מפני שהוא מעביר את השיק לספקים דבר זה לא ניתן לעשות מתאריך 01.01.19. למעשה הסעיף הוא פשוט מי שביצע שרות ו/או מכירה אזי שמו צריך להופיע על השיק. ולמעשה הוא נחשב כנפרע. נותן השיק למעשה נותן הוראה לבנק לפרוע את השיק לנפרע למי ששמו מופיע בשורה הזו של "שלמו ל……." ואותו אדם אם רוצה להעביר את השיק הלאה הוא נחשב כמסב השיק והאדם שאמור לקבל את השיק אליו הוא נחשב כנסב ושמותיהם ותעודות הזהות שלהם אמורים להיות רשומים מאחורי השיק.
- סעיף 4 לחוק "לא ייתן עוסק ולא יקבל, במסגרת עסקו, תשלום בשיק בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששם מקבל התשלום בשיק נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין."
- "לא ייתן אדם שאינו עוסק לעוסק, במסגרת עסקו של העוסק, תשלום בשיק, בעבור
עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששם העוסק נקוב בשיק
כנפרע או כנסב, לפי העניין."
- איסור כאמור בשיק העולה על 5,000 כאשר מוסר ומקבל השיק אינם עוסק;
- "לא ייתן אדם שאינו עוסק לאדם אחר שאינו עוסק תשלום בשיק העולה על 5,000 שקלים חדשים, בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששם מקבל התשלום בשיק נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין."
- לבנק יהיה אסור לפרוע שיק ללא ששם הנפרע נקוב בו, או שיק מוסב שעולה על 10,000 ש"ח אם הוא הוסב יותר מפעם אחת (או פעמיים אם ההיסב השני הוא לגוף פיננסי מפוקח), או אם לא נקובים בו שמות המסב והנסב ומספר הזהות של המסב.
בנוסף לכך, קובע החוק שיעורים של עיצומים כספיים שיוטלו על עוסקים וקנסות שיוטלו על מי שאינו עוסק במקרים שבהם הופרו הוראות החוק וההגבלות הקבועות מכוחן, וזאת בהתאם לשווי ההפרה. כמו כן, החוק קובע עבירה פלילית של מעשה מרמה שבוצע בניסיון להתחמק מהאיסורים הקבועים בחוק, שבצידה שלוש שנות מאסר.
דוגמא לחישוב העיצום הכספי . מחיר העסקה הוא 40,000 שח ושולם במזומן 20,000 שח. אזי לעניין החוק לפי הגדרת תשלום במזומן יש להקטין את הסכום של 10% מגובה העסקה שכן ניתן לשלם במזומן וזה לא ייחשב כתשלום מזומן שזה 4,000 שח.
ועל היתרה של תשלום במזומן ישלמו עיצום כספי בגובה של 15% קרי 2,400 שח.
נציין כי אם סכום ההפרה מעל 25,000 שח ועד 50,000 שח שיעור העיצום הוא 20% ואם סכום ההפרה הוא מעל 50,000 שח שיעור העיצום הוא 30%.
החוק מחריג, לתקופה של שלוש שנים, מתחולת החוק עסקאות שבוצעו במזומן עם תושבי האזור או תושבי המועצה הפלסטינית. במקביל, קובע החוק מנגנון של דיווח על עסקאות אלו לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בסף של מעל 50,000 ש"ח.
החוק ייכנס לתוקפו ביום 1 בינואר 2019
שלמה תורג'מן עו"ד רו"ח רחובות
הכותב הוא מתמחה במסים עבירות מס הלבנת הון ומקרקעין.
אין לראות במאמר זה ייעוץ משפטי אלא כל האמור במאמר זה הינו דעתו האישית של כותבו וכל המסתמך על מאמר זה הינו על אחריותו בלבד.