הצהרת הון הינה דיווח של תושב ישראל לרשות המסים עפ"י דרישה מיוחדת שלה, באמצעות טופס הצהרת הון אשר מגישים נישומים מסוימים על הנכסים וההתחייבויות בבעלותם בתאריך מסוים. ברוב המקרים מי שפותח תיק במס הכנסה נדרש להגיש הצהרת הון ראשונה למס הכנסה. בין אם הקימו עסק עצמאי ובין אם הקימו חברה בע"מ. להם, מתווספים גם כאלו שרשות המסים יודעת לגביהם שרכשו נכסים, כאלו ואחרים, או שקיבלו הכנסות שעדיין לא דיווחו ואשר לא נמצאים עדיין ברשת המס.
הצהרת הון ראשונה
הצהרת הון ראשונה (והנחשבת כחשובה מכל ההצהרות הבאות אחריה), תידרש לרוב כאשר אדם עובר ממעמד של נישום החייב בדיווח על הכנסותיו, כלומר כאשר פותח עסק עצמאי או מקים חברה בע"מ. לאחר מכן, אחת לחמש עד עשר שנים יידרש הנישום להגיש הצהרת הון שנייה וכך הלאה.
טופס הצהרת הון ותפקידו
הצהרת ההון בנויה במבנה של דוח של היחיד, של בני זוג או של המשפחה וכוללת דיווח על רכוש הנישום. הפער בין הנכסים וההתחייבויות הינו סך ההון שעליו יצהיר הנישום. הטופס משמש לבדיקה של גידול וקיטון ברכוש הנישום לאורך תקופת זמן, פער בלתי סביר, הון שגדל בצורה בלתי סבירה. עפ"י ההפרשים ויחד עם אומדנים נוספים של הוצאות, פקיד השומה, ינסה להעריך מידת המהימנות שבדוח האישי אותו הגיש הנישום.
מילוי הצהרת הון
אנשים רבים שואלים איך למלא הצהרת הון. מילוי הצהרת הון נעשה לעיתים בסיוע רואי חשבון ובמיוחד בנושא הצהרת הון ראשונה, שם הסיוע שלהם חשוב במיוחד, תוך הקפדה למלא ולא להחסיר פרטים שיסייעו לנישומים.
משרדנו מתמחה בהגשת דוחות המס עבור הלקוח שחייב בדיווח לרשויות המס. במקרה וקיימת דרישה להצהרת הון, מטופל ומוגש גם דוח זה. כמו כן, משרדינו מטפל בסוגיות השונות העולות מפעילות הלקוח, תוך ייעוץ באשר לכדאיות המיסוי. על מנת להגדיל רווחיו ודואגת להגיש את הדוחות בזמן.
לצד היתרונות שבטופס הצהרת הון, כמו הפיקוח על ההון והבטחת שקיפות הכנסות הנישום של כל אזרח בפני רשות המסים, קיימות גם ביקורות לא מעטות ובמיוחד באשר לחדירה לפרטיות האזרח.